Het leven van Ayse (24) ziet er anders uit dan dat van de meeste van haar leeftijdgenoten. Voor Ayse is het normaal dat ze voor haar moeder (64) zorgt, ze is het gewend. Ze klaagt ook niet. Ze wil er zijn voor haar moeder. Maar, haar leven is druk. Ze vertelt graag hoe het haar lukt om alle ballen in de lucht te houden.

Een dag uit het leven van Ayse
Een gewone dag van Ayse? Ze vertelt: “Beneden kijk ik of er nog afwas staat, die zet ik in de vaatwasser. Dan ga ik naar mijn opleiding in Den Bosch. Op school belt mijn moeder een paar keer. Als ik in de les zit, bel ik haar na de les terug. Mijn moeder wil weten waar ik ben en hoe laat ik thuis kom. Als ik naar huis ga, bel ik mijn moeder altijd even. Ik vraag of er nog iets nodig is en dan doe ik meestal boodschappen. Als ik thuis kom, kijk ik hoe het met mijn moeder gaat. Heeft ze gekookt? Als dat niet zo is, kook ik samen met haar. Na het eten ga ik, als ik niet hoef te werken, graag naar mijn kamer om te studeren of te chillen. Maar mijn moeder wil het liefst dat ik naast haar op de bank zit. Een beetje afhankelijk van hoe mijn moeder zich voelt, vul ik dan mijn avond in.”

Gezondheid
De gezondheid van haar moeder is broos. “In 2013 en 2015 heeft ze enkele TIA’s gehad. Daarnaast heeft ze diabetes, vergeetachtigheid, een hoge bloeddruk. Het is heel complex. Ze durft niet alleen te zijn en gaat niet alleen naar buiten. Ze is vaak duizelig en dat maakt haar angstig. Ik geef haar een briefje met haar adres erop, voor als ze de weg kwijt raakt.

Praten
Mijn vader en moeder houden wel rekening met mijn studie. Nu ik stage loop ben ik in de ochtend vaak vrij, dus de doktersafspraken worden in de ochtend gemaakt, zodat ik geen vrij hoef te nemen. En als ik echt niet kan, gaat mijn broer mee.” Maar soms wordt het ook Ayse te veel. Vorig jaar voelde ze zich overbelast, het voelde alsof ze verdronk. “Ik heb dit toen besproken met mijn mentor die mij goed begreep. Het gevoel delen was voor mij op dat moment voldoende. Gelukkig zijn haar vriendinnen op de hoogte van haar situatie en haar beste vriendin is ook mantelzorger. “Als ik een avondje moet afzeggen vanwege mijn moeder reageren ze begripvol en zeggen: dan komen wij toch gezellig naar jou!”

Rust
“Ik vind mijn leven erg druk. Ik probeer alles goed te plannen en daarbij ook rustmomenten te pakken. Dat is voor mij heel belangrijk. Als ik zie dat mijn moeder oké is, ga ik lekker op mijn kamer zitten en dan wil ik ook echt rust.De zorg voor mijn moeder zie ik als iets extra’s in mijn leven. Het vraagt energie en tijd maar is geen zware last. Iedereen heeft wel iets wat speelt in zijn situatie of gezin. Bij mij is de zorg voor mijn moeder mijn uitdaging in het leven.”

Tips van Ayse:
  • Trek aan de bel als het teveel wordt, wanneer je denkt te verdrinken.
  • Het is oké om af en toe niet oké te zijn.
  • Deel je verhaal met anderen, zoek lotgenoten op. Sommige dingen kunnen niet worden opgelost, maar dan is het toch fijn om erover te praten. Dat lucht enorm op en dan kun je er vaak weer tegen aan.
  • Probeer je rust te pakken. In je kamer, veilige plek, niet gestoord worden.
  • Blijf leuke dingen doen waar je je op verheugt.
  • Probeer goed te plannen. Ook de rustdagen plan ik in.